Blogs die jou laten Glunderen.

Elektrisch of met de hand tandenpoetsen

Poetsen met een handtandenborstel of elektrische tandenborstel?

Is elektrisch tandenpoetsen beter dan gewoon poetsen? Een vraag die regelmatig terugkomt en waar de antwoorden op deze vraag ook nog wel eens uiteenlopen. De meeste tandartsen zijn het er echter wel over eens dat poetsen met een elektrische tandenborstel effectiever is. Daarnaast is er naast de elektrische tandenborstel of de traditionele handtandenborstel een derde optie en dat is de tandenborstel op batterij.

Tandenpoetsen

Zoals waarschijnlijk iedereen wel weet is het advies om minimaal tweemaal per dag de tanden te poetsen. De een doet dit met een elektrische tandenborstel, terwijl de andere kiest voor de traditionele handtandenborstel. Het is wetenschappelijk bewezen dat een elektrische tandenborstel effectiever is dan een handtandenborstel. 

Het aantal bewegingen die een elektrische tandenborstel t.o.v. een handtandenborstel maakt in dezelfde tijd is vele malen hoger en daarmee wordt er dus ook meer tandplak verwijdert. Er zijn ook een aantal nadelen van een elektrische tandenborstel. Het trillen ervan vind niet iedereen even prettig. Daarnaast is de initiële aanschafwaarde hoger dan van een handtandenborstel en moet die eens in de zoveel tijd opgeladen worden. Het is dus ook heel persoonlijk wie wat als prettig ervaart.

Tandenborstel met batterij

Een derde optie is om te kiezen voor een tandenborstel op batterij. Een voorbeeld hiervan is de Gum Activital Sonic Tandenborstel. Het voordeel van een tandenborstel op batterij is de bewegingsvrijheid van een handtandenborstel, maar het aantal trillingen van een elektrische tandenborstel. Hierdoor is dit voor heel veel mensen de ideale oplossing, omdat zij het poetsen met een elektrische tandenborstel als niet prettig ervaren. De batterij tandenborstels hebben vaak ook een opzetborstel die te vervangen is, zodat niet iedere periode een nieuwe borstel aangeschaft hoeft te worden.

Vervangen van de handtandenborstel of opzetborstels

Het is aan te raden om de handtandenborstel of opzetborstel eens per 8 of 10 weken te vervangen. Op den duur worden de borstelharen namelijk minder effectief door slijtage. Daarnaast zijn er bacteriën die zich ophopen op de borstel en is het dus hygiënisch om deze tijdig te vervangen.

Aanvullende mondverzorging

Voor zowel de handtandenborstel als de elektrische tandenborstel geldt dat nooit alle tandplak verwijdert wordt. Daarom is het aan te raden om aanvullend ragers te gebruiken om op plekken te komen waar de tandenborstel niet bij komt. Ook kan er gekozen worden voor een aanvullende mondspoeling. Deze vloeibare substantie komt ook eenvoudig op alle plaatsen tussen de tanden en kiezen.

Bekijk hier alle handtandenborstels

Bekijk hier alle elektrische tandenborstels

Terug naar overzicht

Bovenstaande tekst is gebaseerd op persoonlijke ervaringen en gesprekken met specialisten. Aan bovenstaande tekst kunnen geen rechten worden ontleend en uw persoonlijke mening kan uiteraard verschillen.

Meest verkochte tandenborstels

Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis. Bestel eenmalig of met onze unieke naleverservice.

Direct leverbaar
€9,95
Herhaal advies

De juiste producten voor iedere behoefte


Gevoelig tandvlees
Meest gekozen

Gevoelig tandvlees

Alles voor gevoelig tandvlees

Bekijk hier

Frisse adem
Meest gekozen

Frisse adem

Alles voor een frisse adem

Bekijk hier

Tegen gaatjes
Meest gekozen

Tegen gaatjes

Alles om gaatjes te voorkomen

Bekijk hier

149 - droge mond - 80x80.png
Meest gekozen

Droge mond

Alles tegen een droge mond

Bekijk hier

Blijf up to date

Wil je de nieuwsbrief van Glunder ontvangen? Meld je aan en ontvang 10% korting op jouw eerste bestelling.

Lees hier ons privacybeleid.