Blogs die jou laten Glunderen.

gebit tijdens zwangerschap

Het gebit tijdens zwangerschap

Wanneer je zwanger bent gebeurd er enorm veel in het lichaam. Met name hormonen zorgen voor diverse kwaaltjes en klachten. De meest bekende kwaaltjes zijn natuurlijk misselijkheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Ook het gebit kan flink reageren op deze hormonen. Een wat minder bekende kwaal tijdens zwangerschap is gevoelig tandvlees of een tandvleesontsteking.

Hormonen en invloed op het gebit tijdens zwangerschap

Het is inmiddels bewezen dat aangemaakte hormonen kunnen leiden tot diverse klachten. Ook het gebit kan hier op reageren. Enkele voorbeelden hiervan zijn roder tandvlees, bloedend tandvlees en opgezwollen tandvlees. Dit kan een beginnende tandvleesontsteking zijn. Tijdens de zwangerschap wordt dit zwangerschapsgingivitis genoemd. Gingivitis is een beginnend stadium van parodontitis. Dit is een tandvleesontsteking, wat uitslaat richting het kaakbot. Het is natuurlijk belangrijk om gingivitis te voorkomen en te behandelen wanneer nodig, zodat het niet overgaat in parodontitis. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat bij vrouwen met parodontitis, waarbij het kaakbot is aangetast, de kans op een vroeg geboorte groter is. Het is dus belangrijk om dit goed in de gaten te houden.

Het gebit verzorgen tijdens de zwangerschap

Allereerst is het goed om bij de tandarts en mondhygiënist aan te geven dat je zwanger bent. Zo kan de behandeling hierop aangepast worden en kan de tandarts hier extra aandacht aan besteden. Poets daarnaast minimaal twee keer per dag twee minuten de tanden. Tijdens de zwangerschap is het ook aan te raden om gebruik te maken van tandenstokers, ragers of flossdraad. Hiermee verwijder je eenvoudig tandplak en etensresten op plekken waar de tandenborstel niet helemaal bij komt. Dit helpt tegen het ontstaan van ontstekingen.

Terug naar overzicht

Bovenstaande tekst is gebaseerd op persoonlijke ervaringen en gesprekken met specialisten. Aan bovenstaande tekst kunnen geen rechten worden ontleend en uw persoonlijke mening kan uiteraard verschillen.

Meest verkochte producten tegen gingivitis

Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis. Bestel eenmalig of met onze unieke naleverservice.

Meest gekozen
Direct leverbaar
€4,50
Herhaal advies
Meest gekozen
Direct leverbaar
€6,39
Herhaal advies
Direct leverbaar
€9,95
Direct leverbaar
€8,95
Herhaal advies
Direct leverbaar
€5,15
Herhaal advies

De juiste producten voor iedere behoefte


Gevoelig tandvlees
Meest gekozen

Gevoelig tandvlees

Alles voor gevoelig tandvlees

Bekijk hier

Frisse adem
Meest gekozen

Frisse adem

Alles voor een frisse adem

Bekijk hier

Tegen gaatjes
Meest gekozen

Tegen gaatjes

Alles om gaatjes te voorkomen

Bekijk hier

149 - droge mond - 80x80.png
Meest gekozen

Droge mond

Alles tegen een droge mond

Bekijk hier

Blijf up to date

Wil je de nieuwsbrief van Glunder ontvangen? Meld je aan en ontvang 10% korting op jouw eerste bestelling.

Lees hier ons privacybeleid.